101 op reis: Over Curaçao

Op Curaçao spreken de mensen Nederlands en Papiaments. Ook wordt er veel Spaans gesproken.

Geschiedenis en de stad

Het eiland heeft een rijke historie en er is dan ook veel te leren. Zo is het echt een aanrader om met een gids door de prachtige stad te lopen. Willemstad is veel gefotografeerd door de mooie gekleurde gevel. De stad is verdeeld in twee delen Otrabanda en Punda. Deze worden met elkaar verbonden door de bekende pontjesbrug. Wanneer je van Punda (gelegen aan het Pietermaai district waar ons hotel ligt) naar Otrabanda wandelt kun je daar niet alleen goed winkelen en van de verschillende terrasjes genieten, ook is een bezoek aan het Kura Holanda museum de moeite waard. Hier kun je veel terug vinden over het slavernij verleden.

Curaçao is relatief veilig en gezellig.

Ik heb er als tiener gewoond en mij nooit onveilig gevoelt. Net als op alle andere plekken waar ik kom, ben ik voorzichtig. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden midden in de nacht met dure tassen een camera en andere waardevolle spullen door de stad te gaan lopen. Maar dat doe ik in Amsterdam ook niet.

Mensen zijn er behulpzaam en warm. Laten je graag kennis maken met de cultuur. Op ieder strand zijn wel feestjes. Je kunt snel een praatje maken met de locals. Wanneer jij moeite voor hen doet, doen zij dat ook voor jou.

Temperatuur

Op Curaçao is het warm. Altijd warm. Een vest heb je ook in de avond niet nodig, want het is eigenlijk altijd wel warmer dan 28 graden. En ook het zeewater is heerlijk (27 graden gemiddeld). Op veel plekken zoeken mensen de schaduw op, en ook wordt er veel gebruik gemaakt van airco.

Gelukkig staat er ook altijd een verkoelend briesje. Soms zelf een beetje wind en dat zorgt voor heerlijke verkoeling. Desalniettemin ligt het tempo laag. Het is ook gewoon te warm om snel te moeten werken. Curaçao ligt buiten het orkaangebied.

Geld, vervoer en tijd

Je kunt bijna overal met pin en creditcard betalen. Zowel in dollars of in Antilliaanse guldens. De wegen worden iets minder goed onderhouden dan in Nederland, maar alles staat goed aangegeven. Het is dan ook zeer de moeite waard een auto te huren en lekker naar Westpunt te rijden. Daar heb je prachtige, afgelegen stranden en baaien. Het is hier veel minder toeristisch. Ook kun je hier duiken en wandelen.

Op Curaçao is er in de zomertijd 6 uur tijdsverschil met Nederland. Je vliegt op de heenweg terug in de tijd en wanneer je naar Nederland gaat, dan overnacht je in het vliegtuig en kom je een dag later aan.

Voor ieder wat wils

Curaçao is best toeristisch. Aan de oostkant van het eiland vind je veel strandtenten waar elke dag wel iets wordt georganiseerd. Vanaf einde van de middag zijn er happy hours, wordt er gedanst en dat kan best laat worden. De sfeer is hier altijd heel goed. Van kinderen, tot locals en toeristen. Iedereen is hier te vinden.

Ook kun je daar zwemmen met dolfijnen. In de stad (op wandel afstand van het hotel) heb je veel winkels. Hele goedkope, tot dure merken.

Boottochtjes naar Klein Curaçao zijn aan te raden. Wij kunnen allerhande excursies voor je regelen, maar ook hierbij geldt. Niets moet en alles mag!

 

Deel deze pagina met diegene die je ook een nieuwe start gunt: